Kąpielisko Łochowice

Ośrodek Sportowo-Turystyczny PZMot, WDW Łochowice

W Łochowicach nad jez. Gibiel znajdują się dwa sąsiadujące kąpieliska. Pierwsze należy do Ośrodka Sportu i Rekreacji w Krośnie Odrzańskim. Wg informacji za strony Ośrodka „Przed wojną było miejscem wypoczynku mieszkańców Berlina. Znajdował się tam również ośrodek dla młodzieży uprawiającej piłkę nożną i boks. Jednym z założycieli nieistniejącego ośrodka był współtwórca Niemieckiego Związku Piłki Nożnej. Niemiecka nazwa jeziora - Głębokie. W wyniku dużych nakładów w latach 2006-2015 miejsce to uzyskało ...
W Łochowicach nad jez. Gibiel znajdują się dwa sąsiadujące kąpieliska. Pierwsze należy do Ośrodka Sportu i Rekreacji w Krośnie Odrzańskim. Wg informacji za strony Ośrodka „Przed wojną było miejscem wypoczynku mieszkańców Berlina. Znajdował się tam również ośrodek dla młodzieży uprawiającej piłkę nożną i boks. Jednym z założycieli nieistniejącego ośrodka był współtwórca Niemieckiego Związku Piłki Nożnej. Niemiecka nazwa jeziora - Głębokie. W wyniku dużych nakładów w latach 2006-2015 miejsce to uzyskało status kąpieliska (jednego z sześciu w województwie lubuskim). Prowadzi do niego ścieżka rowerowa. Na terenie kąpieliska znajdują się: pomost (96 m²), piaszczysta plaża, punkty gastronomiczne, przebieralnia, toalety, parking, boisko do gry w siatkówkę plażową, wydzielone miejsce do grillowania, pole namiotowe, wypożyczalnia sprzętu pływającego (rowery wodne i kajaki).” (za www.osirkrosno.pl/obiekty/kapielisko.html ).

Drugie przyległe kąpielisko jest administrowane przez wojsko - WDW Łochowice - i jest częścią ośrodka wczasowego. Sam ośrodek jest nieczynny do odwołania.

Fragment kąpieliska w Łochowicach na prywatnej fotografii
    Kąpielisko w Łochowicach; wg opisu na rewersie Ośrodek Sportowo-Turystyczny ...