Kokotna Łąka (603 m n.p.m.)

Hahnwiese

Rozległy szczyt 603 m n.p.m. w pn, wsch. grzbiecie Wielkiej Sowy ciągnącym się przez Młyńsko, a dalej przez Kocioł, Zameczną Górę po Grodzisko. Oddziela Lasocin na zach. od Kamionek na wsch. i pd.wsch. Wydłużony grzbiet zbudowany jest z prekambryjskich paragnejsów i migmatytów, w których występuje żyła barytu, dawniej eksploatowana w małej kopalni "Augusta" . Pod przełęczą wydzielającą Kokotną Łąkę od pd. zach. stoi kamień graniczny z 1770 r. Rozdzielał posiadłości hr, von Sandretzkiego, hr. von ...
Rozległy szczyt 603 m n.p.m. w pn, wsch. grzbiecie Wielkiej Sowy ciągnącym się przez Młyńsko, a dalej przez Kocioł, Zameczną Górę po Grodzisko. Oddziela Lasocin na zach. od Kamionek na wsch. i pd.wsch. Wydłużony grzbiet zbudowany jest z prekambryjskich paragnejsów i migmatytów, w których występuje żyła barytu, dawniej eksploatowana w małej kopalni "Augusta" . Pod przełęczą wydzielającą Kokotną Łąkę od pd. zach. stoi kamień graniczny z 1770 r. Rozdzielał posiadłości hr, von Sandretzkiego, hr. von Nostitza i hr, von Stolberga. Został w obecnym miejscu umieszczony wtórnie.

Góry Sowie. Widok ze zbocza Błyszcza na zabudowania dolnej części ...
    Góry Sowie. Widok ze Zbocza Kokotnej Łąki na zabudowania dolnej ...