Przystanek kolejowy Marszów (nie istnieje)

Marsdorf, Marsdorf b. Sorau (1910-1945), Maryszewice (do 1947 r.)

Przed wojną stacja 4. klasy. Na stacji znajdował się 2 tory główne zasadnicze i tor boczny, prowadzący do rampy gdzie dochodziła wąskotorowa kolejka z cegielni znajdującej się na północ od linii, przed zasadniczymi zabudowaniami wsi. Prawdopodobnie z uwagi na oddalenie od wsi i likiwidację cegielni najpierw zdegradowano stację do przystanku, a w 1953 r. już zawieszono funkcję przystanku. Z budynku dworca na dawnym przystanku i posterunku odstępowym Marszów zostało całkiem sporo cegieł i wysoka podmurówka ...
Przed wojną stacja 4. klasy. Na stacji znajdował się 2 tory główne zasadnicze i tor boczny, prowadzący do rampy gdzie dochodziła wąskotorowa kolejka z cegielni znajdującej się na północ od linii, przed zasadniczymi zabudowaniami wsi. Prawdopodobnie z uwagi na oddalenie od wsi i likiwidację cegielni najpierw zdegradowano stację do przystanku, a w 1953 r. już zawieszono funkcję przystanku. Z budynku dworca na dawnym przystanku i posterunku odstępowym Marszów zostało całkiem sporo cegieł i wysoka podmurówka tuż koło toru szlakowego nr 1. Niewykluczone, że była to rampa ładunkowa przy magazynku dworcowym. Obok dawnego dworca stoi budynek mieszkalny. (moose)