Dom nr 81

Evangelische Schule

Szkoła ewangelicka – ob. dom mieszkalny nr 42, mur. 1825 r., przebud. w l. 30. XX w.
Budynek I-kondygnacyjny, na rzucie prostokąta, kryty ceramicznym dachem dwuspadowym z naczółkami; w płd. połaci dachowej lukarna powiekowa. Przy elewacji płd. wtórny, prostokątny ryzalit z dachem dwuspadowym. Elewacje tynkowane. Otwory prostokątne, o zróżnicowanej wielkości; w dawnej sali lekcyjnej duże, zbliżone kształtem do kwadratu.

Stan zachowania:

Stan zachowania:
– Średni. Częściowo wymieniona stolarka okienna; widoczne zawilgocenia tynków. Przy elewacji płd. wtórny, prostokątny ryzalit z dachem dwuspadowym.

Zalecenia konserwatorskie:
Do zachowania:
– bryła budynku, forma dachu i lukarny powiekowej;
– detal architektoniczny elewacji;
– układ otworów.
W przypadku wymiany stolarki okiennej i drzwiowej wymaga się stosowania stolarki drewnianej z zachowaniem istniejących wzorów.

[za:] Studium wartości kulturowych gminy Kostomłoty

Piotrowice na pocztówce z początku XXw.