Przełęcz Mielnicka (405 m n.p.m.)

Przełęcz położona jest w północno-zachodniej części pasma Krowiarek, około 6 km na północ od centrum miejscowości Bystrzyca Kłodzka, na granicy wsi Mielnik..
Przełęcz stanowi rozległe, ale płytkie i wyraźne siodło, o łagodnych zboczach i podejściach, wcinające się w zmetamorfizowane skały węglanowe głównego grzbietu pasma Krowiarek. Przełęcz oddziela wzniesienia Mrówczyniec (487 m n.p.m.) i Wapniarka (518 m n.p.m.). Obszar w najbliższym otoczeniu przełęczy oraz podejścia, zajmują łąki i pola uprawne, ...
Przełęcz stanowi rozległe, ale płytkie i wyraźne siodło, o łagodnych zboczach i podejściach, wcinające się w zmetamorfizowane skały węglanowe głównego grzbietu pasma Krowiarek. Przełęcz oddziela wzniesienia Mrówczyniec (487 m n.p.m.) i Wapniarka (518 m n.p.m.). Obszar w najbliższym otoczeniu przełęczy oraz podejścia, zajmują łąki i pola uprawne, w górnej części, północno-zachodnie i południowo-wschodnie skrzydło przełęczy porasta las świerkowy regla dolnego z domieszką drzew liściastych. Rejon przełęczy jest bardzo widokowy, a sama przełęcz stanowi punkt widokowy, z której roztacza się panorama Ziemi Kłodzkiej. Przez przełęcz w przeszłości prowadził stary trakt handlowy, uważany za odnogę szlaku bursztynowego. Z czasem stał się jedną z ważniejszych dróg handlowych, łączących Śląsk z Czechami. Za wikipedią.

Góra Wapniarka nad Żelaznem. Na wprost Przełęcz Mielnicka. Droga ...

Przełęcz Mielnicka (405 m n.p.m.) na innych fotografiach