Cmentarz

Cmentarz parafialny ewangelicki

2 poł. XIX w

Cmentarz parafialny ewangelicki, obecnie katolicki – założony został w 2 poł. XIX w. na rzucie zbliżonym do prostokąta; elementem organizującym przestrzeń cmentarza jest aleja lipowa biegnąca pośrodku, na osi północ-południe W południowo-wschodnim narożu cmentarza wzniesiona została kaplica nakryta dwuspadowym dachem, o narożach rodzajem blank. Cmentarz z trzech stron otoczony jest ceglanym murem ze słupkami, natomiast od ...
Cmentarz parafialny ewangelicki, obecnie katolicki – założony został w 2 poł. XIX w. na rzucie zbliżonym do prostokąta; elementem organizującym przestrzeń cmentarza jest aleja lipowa biegnąca pośrodku, na osi północ-południe W południowo-wschodnim narożu cmentarza wzniesiona została kaplica nakryta dwuspadowym dachem, o narożach rodzajem blank. Cmentarz z trzech stron otoczony jest ceglanym murem ze słupkami, natomiast od strony wschodniej – współczesnym murem betonowym. Brama znajduje się w północnym odcinku muru – trójprześwitowa, zaakcentowana ceglanymi słupami.

[za:] Studium wartości kulturowych gminy Kostomłoty, Online:

Cmentarz widok ogólny.