Tablica przy kościele Najświętszego Serca Pana Jezusa

Szlak Via Sacra

"Via Sacra jest nowym szlakiem turystycznym na starym obszarze kulturowym. Szlak ten wiedzie do jedynych w swoim rodzaju sakralnych budowli i skarbów sztuki na styku trzech krajów: Niemiec, Polski i Czech. „Święta Droga” wiedzie po starych drogach handlowych i pielgrzymkowych Górnych Łużyc, Dolnego Śląska i Północnych Czech. Po rozszerzeniu Unii Europejskiej można na nowo odkryć region, który na długi czas popadł w zapomnienie."[1]
"Via Sacra czyli Święta Droga. Była to główna ulica w starożytnym ...
"Via Sacra czyli Święta Droga. Była to główna ulica w starożytnym Rzymie, łącząca wzgórze Velia ze Wzgórzem Kapitolińskim. W Karpaczu jest to turystyczny szlak kulturowy łączący obiekty sakralne w mieście.'[2]
Szlak łączy:
- kościół pw. Najświętszego Serca Pana Jezusa,