Izerskie Bagno

Isermoor

Izerskie Bagno to rozległe torfowiska wysokie wokół ujścia Tracznika i Koźlego Potoku do Izery, rozciągające się na wysokości 830-850 m n.p.m., w płn. części zwane Borowiną (Schilfassen), a w części pd. Wręgami. Skrajem Izerskiego Bagna prowadzi Borowinowa Droga do do Świeradowa-Zdroju. Po czeskiej stronie, w miejscu zwanym V močálech (Na mokradłach), podczas przejścia wojsk rosyjskich gen. Kajzarowa w 1813 r., podobno utonęło kilku kozaków. Stąd część Spornej Ziemi (Sporné územi) nazywano Rosyjskim ...
Izerskie Bagno to rozległe torfowiska wysokie wokół ujścia Tracznika i Koźlego Potoku do Izery, rozciągające się na wysokości 830-850 m n.p.m., w płn. części zwane Borowiną (Schilfassen), a w części pd. Wręgami. Skrajem Izerskiego Bagna prowadzi Borowinowa Droga do do Świeradowa-Zdroju. Po czeskiej stronie, w miejscu zwanym V močálech (Na mokradłach), podczas przejścia wojsk rosyjskich gen. Kajzarowa w 1813 r., podobno utonęło kilku kozaków. Stąd część Spornej Ziemi (Sporné územi) nazywano Rosyjskim Grobem (Russische Grab) o czym świadczyć miały Ruskie krzyże (Ruské kříže). Dokładna lokalizacja tego miejsca w terenie jest trudna do ustalenia bowiem eksplorację uniemożliwia dzika okolica chroniona ścisłym rezerwatem.

Obrazek z Gór Izerskich - "An der Iser bei Gross-Iser".
    Izerskie Bagno (mal. Fr. Iwan)