Przystanek kolejowy Głogów Gaj (nie istnieje)

Glogau Stadtforst

Przystanek wzmiankowany już w przewodnikach po Głogowie z 1892 roku ("powrót pociągiem z Lasu Miejskiego latem w niedzielę") wybudowano w środku kompleksu leśnego należącego do Głogowa stację, którą nazwano Glogauer Stadtforst (Głogowski Las Miejski). Przystanek ten obsługiwał prawie wyłącznie ruch wycieczkowy głogowian. Ilość pasażerów była tak duża, że zdecydowano się tam nawet na wybudowanie pod peronami przejścia podziemnego (zdewastowane istnieje do dziś). Przystanek zniknął z rozkładów jazdy ...
Przystanek wzmiankowany już w przewodnikach po Głogowie z 1892 roku ("powrót pociągiem z Lasu Miejskiego latem w niedzielę") wybudowano w środku kompleksu leśnego należącego do Głogowa stację, którą nazwano Glogauer Stadtforst (Głogowski Las Miejski). Przystanek ten obsługiwał prawie wyłącznie ruch wycieczkowy głogowian. Ilość pasażerów była tak duża, że zdecydowano się tam nawet na wybudowanie pod peronami przejścia podziemnego (zdewastowane istnieje do dziś). Przystanek zniknął z rozkładów jazdy w 1954 roku.

Kolejowa archeologia: pozostałości nieistniejącego od lat 50. ...
    Przejście pomiędzy peronami nieistniejącego od lat 50. przystanku ...