Plany - rejencja opolska

Oppeln Regierungsbezirk

Plany powiatów (Kreis) rejencji opolskiej (Oppelner Regierungsbezirk) pochodzące prawdopodobnie z atlasu Śląska (Atlas von Schlesien). . Rejencja opolska to pruska i niemiecka jednostka administracyjna funkcjonująca w latach 1815−1945 na terenie części Górnego Śląska oraz części Dolnego Śląska (Nysa, Grodków, Kluczbork). Rejencję opolską zwyczajowo nazywano "Śląskiem Górnym" (Oberschlesien), mimo że nie obejmowała całości ziem górnośląskich (w różnych okresach historii znajdowały się one także na ...
Plany powiatów (Kreis) rejencji opolskiej (Oppelner Regierungsbezirk) pochodzące prawdopodobnie z atlasu Śląska (Atlas von Schlesien). . Rejencja opolska to pruska i niemiecka jednostka administracyjna funkcjonująca w latach 1815−1945 na terenie części Górnego Śląska oraz części Dolnego Śląska (Nysa, Grodków, Kluczbork). Rejencję opolską zwyczajowo nazywano "Śląskiem Górnym" (Oberschlesien), mimo że nie obejmowała całości ziem górnośląskich (w różnych okresach historii znajdowały się one także na terenie Austrii, Polski i Czechosłowacji).
/Petroniusz za Wikipedią /

Powiat Nysa (IV. Neisser Kreis) w rejencji opolskiej (Oppelner ...