Kopalnia uranu (dawna)

Wytwórnia Mas Bitumicznych KSS Bartnica

Czernik (kolonia)

Schwarzgraben

Przed wojną Czernik stanowiły 4-5 gospodarstw. Osiedle powstało w związku z prowadzonym wydobyciem w okolicy rud w kopalni Johann Georg i Gabe Gottes (zamknięta w 1864 r.). Występują tu chalkopiryty, fluoryt, baryt, natomiast galena i blenda cynkowa występowała koło Modliszowa. Mineralizacja ta, charakterystyczna dla uskoków i stref kontaktowych była powodem rozpoczęcia po II wojnie światowej poszukiwań rud uranu. Kopalnię usytuowano właśnie na gruntach Czernika. Stare gospodarstwa zniszczono, teren ...
Przed wojną Czernik stanowiły 4-5 gospodarstw. Osiedle powstało w związku z prowadzonym wydobyciem w okolicy rud w kopalni Johann Georg i Gabe Gottes (zamknięta w 1864 r.). Występują tu chalkopiryty, fluoryt, baryt, natomiast galena i blenda cynkowa występowała koło Modliszowa. Mineralizacja ta, charakterystyczna dla uskoków i stref kontaktowych była powodem rozpoczęcia po II wojnie światowej poszukiwań rud uranu. Kopalnię usytuowano właśnie na gruntach Czernika. Stare gospodarstwa zniszczono, teren ogrodzono. Po zakończeniu wydobycia w latach 50. kopalnię porzucono - w Czerniku pozostały hałdy i ruiny budynków towarzyszących kopalni.

(moose)

Czernik (kolonia) na innych fotografiach