Kaplica (południowo-wschodnia)

Kaplica (południowo-zachodnia)

Brama ogrodu klasztornego

Mur klasztorny

Istnieje częściowo

Mur klasztorny w Krzeszowie wpisany jest do rejestru zabytków pod numerem 204/A/04/1-13 (data rejestru: 12.01.2004). Mur zachował się w różnym stanie, w zależności od odcinka. Najlepiej zachowana część znajduje się od strony południowej. W tym fragmencie muru znajdują się dwie bramy. Jedna z nich to reprezentacyjna brama prowadząca do przyklasztornego ogrodu z ul. Świętej Jadwigi Śląskiej a druga - wygląda na przejazd gospodarczy wykonany współcześnie (nie ma jej na archiwalnych przedwojennych zdjęciach). ...
Mur klasztorny w Krzeszowie wpisany jest do rejestru zabytków pod numerem 204/A/04/1-13 (data rejestru: 12.01.2004). Mur zachował się w różnym stanie, w zależności od odcinka. Najlepiej zachowana część znajduje się od strony południowej. W tym fragmencie muru znajdują się dwie bramy. Jedna z nich to reprezentacyjna brama prowadząca do przyklasztornego ogrodu z ul. Świętej Jadwigi Śląskiej a druga - wygląda na przejazd gospodarczy wykonany współcześnie (nie ma jej na archiwalnych przedwojennych zdjęciach). W narożniku południowo-zachodnim i południowo-wschodnim znajdują się kapliczki.

Widok z wieży kościelnej
    Krzeszowski pręgierz. W nocy słyszałem zawodzenie potępieńców ...