Dom nr 51a

Garage mit Wohnung in Oberstock

Piętrowy budynek z czerwonej cegły pierwotnie zbudowany z dwoma garażami na parterze (pierwszy garaż, południowy, jest nieco niższy) i małym mieszkaniem na piętrze. Kiedy zaistniała potrzeba budowy trzeciego garażu, dobudowano go północnej ściany szczytowej, jednocześnie powiększając mieszkanie na piętrze. Po 1950 r. mieszkanie "zagęszczono", przeznaczając je dla dwóch rodzin. Taki stan trwa do dzisiaj. Po 1945 r. południowej części frontowej ściany dobudowano komórki, czego ślad jest widoczny do ...
Piętrowy budynek z czerwonej cegły pierwotnie zbudowany z dwoma garażami na parterze (pierwszy garaż, południowy, jest nieco niższy) i małym mieszkaniem na piętrze. Kiedy zaistniała potrzeba budowy trzeciego garażu, dobudowano go północnej ściany szczytowej, jednocześnie powiększając mieszkanie na piętrze. Po 1950 r. mieszkanie "zagęszczono", przeznaczając je dla dwóch rodzin. Taki stan trwa do dzisiaj. Po 1945 r. południowej części frontowej ściany dobudowano komórki, czego ślad jest widoczny do dziś. /SyG/

Ul. Piastowska 51 a.
    Ul. Piastowska 51 a, z południowego zachodu.