Walisko (dawne grodzisko Ujów)

Istnieje częściowo

Pozostałości grodziska (Alter Burgwall K.D. - Kulturgeschichtliches Denkmal) zlokalizowane są ok. 900 metrów na południowy zachód od wsi Ujów (Viehau) w powiecie wrocławskim, w dolinie rzeki Strzegomki. Po północnej stronie grodziska jest dzisiaj pole uprawne a dawny jego kształt został zatarty prawdopodobnie w wyniku prac polowych. Miejsce, w którym znajdowało się dawne grodzisko ma swoją współczesną nazwę Walisko (rodzaj obiektu: wał, nr PRNG: 204725, podstawa prawna nazwy: Zarządzenie nr 70 Prezesa ...
Pozostałości grodziska (Alter Burgwall K.D. - Kulturgeschichtliches Denkmal) zlokalizowane są ok. 900 metrów na południowy zachód od wsi Ujów (Viehau) w powiecie wrocławskim, w dolinie rzeki Strzegomki. Po północnej stronie grodziska jest dzisiaj pole uprawne a dawny jego kształt został zatarty prawdopodobnie w wyniku prac polowych. Miejsce, w którym znajdowało się dawne grodzisko ma swoją współczesną nazwę Walisko (rodzaj obiektu: wał, nr PRNG: 204725, podstawa prawna nazwy: Zarządzenie nr 70 Prezesa Rady Ministrów z dnia 30 marca 1954 r., M.P. 1954 nr 38, poz. 516).
Opr. Piotr Frąszczak (Petroniusz)

Pozostałości grodziska (Alter Burgwall K.D. - Kulturgeschichtliches ...