Muzeum Regionalne w Lubaniu

Muzeum Regionalne w Lubaniu – muzeum położone w Lubaniu. Placówka miejską jednostką organizacyjną, a jego siedzibą są pomieszczenia lubańskiego ratusza.

Placówka powstała w 1975 roku jako Muzeum Osadnictwa Wojskowego z inicjatywy Związku Bojowników o Wolność i Demokrację oraz Dolnośląskiego Towarzystwa Społeczno - Kulturalnego we Wrocławiu. Na początku działalność muzeum była ukierunkowana na dokumentowanie procesu zasiedlania Ziem Odzyskanych. Od 1982 roku rozpoczęto gromadzenie i ekspozycję ...

Placówka powstała w 1975 roku jako Muzeum Osadnictwa Wojskowego z inicjatywy Związku Bojowników o Wolność i Demokrację oraz Dolnośląskiego Towarzystwa Społeczno - Kulturalnego we Wrocławiu. Na początku działalność muzeum była ukierunkowana na dokumentowanie procesu zasiedlania Ziem Odzyskanych. Od 1982 roku rozpoczęto gromadzenie i ekspozycję zbiorów związanych z dziejami Lubania i regionu, natomiast w 1993 roku placówka otrzymała aktualną nazwę.

Aktualnie w muzeum prezentowane są wystawy stałe, poświęcone historii miasta i regionu (Lubań na Via Regia, Lubańska Archeologia), geologii (Minerały i skały zachodniej części Dolnego Śląska) oraz sztuki (Malarstwo regionalne).

Lubański Rycerz (Laubaner Wehrmann).Za przykładem innych miast ...
    Lubań. Widok ogólny miasta z nową zabudową. Odbudowany ratusz ...