Figura Murzyna

Oryginalna rzeźba została zniszczona w czasie walk o Festung Breslau. Nową figurę Murzyna stworzył w roku 2000 wrocławski rzeźbiarz Stanisław Wysocki. Ze względu na to, że nie zachowały się rysunki oryginału ani dokładne zdjęcia, Wysocki zdecydował się na stworzenie czegoś całkowicie nowego. Do współpracy zaprosił swojego kolegę rzeźbiarza Eugeniusza Geta-Stankiewicza, który jako model ubrany w strój plemienny stojąc na jednej nodze i dzierżąc w rękach dzidę użyczył swojego ciała do wykonania odlewu ...
Oryginalna rzeźba została zniszczona w czasie walk o Festung Breslau. Nową figurę Murzyna stworzył w roku 2000 wrocławski rzeźbiarz Stanisław Wysocki. Ze względu na to, że nie zachowały się rysunki oryginału ani dokładne zdjęcia, Wysocki zdecydował się na stworzenie czegoś całkowicie nowego. Do współpracy zaprosił swojego kolegę rzeźbiarza Eugeniusza Geta-Stankiewicza, który jako model ubrany w strój plemienny stojąc na jednej nodze i dzierżąc w rękach dzidę użyczył swojego ciała do wykonania odlewu w formie gipsowej. Z tą rzeźbą związane są mające miejsce w następnych latach dwie historie. Wierna kopia sylwetki Geta-Stankiewicza pozwoliła pewnemu lekarzowi, który oglądał ją z bliska stwierdzić obecność u modela przepukliny pępkowej. Jak się wkrótce okazało diagnoza była trafna. Z kolei w marcu 2007 r. Get-Stankiewicz postanowił dokonać na Murzynie autolustracji i zawiesił na jego włóczni transparent z napisanym własnoręcznie oświadczeniem mówiącym, że nigdy nie współpracował z SB.

Wejście do dawnej Mohrenapotheke, obecnie wejście do siedziby ...
    Montaż figury Murzyna na jego dawnym miejscu. Na zdjęciu twórca ...