Folwark

Pałac Gaszowice (dawny)

Schloss Görnsdorf

XVIII

Murowany dwór w Gaszowicach wzniesiono już w XVIII wieku, kiedy wieś przez ponad sto lat należała do rodu von Prittwitz. W 1871 r. majątek ziemski w Gaszowicach nabył Georg von Reinersdorff-Paczensky und Tenczin ze Stradomi Wierzchniej. I to on zlecił przebudowę pałacu, który widzimy na zdjęciach. Za rządów von Reinersdorffów pałac pełnił rolę siedziby zarządcy dóbr (ostatnim rządcą był Wilhelm Brühl). Tylko przez krótki okres, kiedy pałac w Stradomi W. był przebudowywany, rodzina von Reinersdorffów ...
Murowany dwór w Gaszowicach wzniesiono już w XVIII wieku, kiedy wieś przez ponad sto lat należała do rodu von Prittwitz. W 1871 r. majątek ziemski w Gaszowicach nabył Georg von Reinersdorff-Paczensky und Tenczin ze Stradomi Wierzchniej. I to on zlecił przebudowę pałacu, który widzimy na zdjęciach. Za rządów von Reinersdorffów pałac pełnił rolę siedziby zarządcy dóbr (ostatnim rządcą był Wilhelm Brühl). Tylko przez krótki okres, kiedy pałac w Stradomi W. był przebudowywany, rodzina von Reinersdorffów mieszkała w Gaszowicach. W latach powojennych pałac został wyburzony. [mika]

Nieistniejący już pałac w Gaszowicach
    Gaszowice - pałac, zajazd, szkoła, kościół, leśniczówka.