2023 - 2026 Budowa fabryki elektrycznych samochodów dostawczych

Podstacja energetyczna

2016 - 2020 Budowa fabryki Daimler Mercedes-Benz

Fabryka Mercedes-Benz Manufacturing Poland

Fabryka silników i baterii elektrycznych Daimler Mercedes

Fabryka silników i baterii elektrycznych Fabryka Mercedes-Benz Manufacturing Poland w Jaworze.

W fabryce w Jaworze mają być produkowane zaawansowane technologicznie czterocylindrowe silniki benzynowe i wysokoprężne oraz baterie elektryczne z przeznaczeniem dla całej gamy modelowej samochodów Mercedes-Benz, od najmniejszej klasy A po limuzyny klasy S. Będą to motory nowej generacji, spełniające europejskie normy emisji spalin badane w rzeczywistych warunkach drogowych, a nie jak do tej pory - w ...

W fabryce w Jaworze mają być produkowane zaawansowane technologicznie czterocylindrowe silniki benzynowe i wysokoprężne oraz baterie elektryczne z przeznaczeniem dla całej gamy modelowej samochodów Mercedes-Benz, od najmniejszej klasy A po limuzyny klasy S. Będą to motory nowej generacji, spełniające europejskie normy emisji spalin badane w rzeczywistych warunkach drogowych, a nie jak do tej pory - w warunkach laboratoryjnych. Wartość inwestycji koncernu Daimler AG w Jaworze to około 600 mln euro, czyli ponad 2,5 mld zł.. W fabryce pracę znajdzie ponad 1000 osób.

Zdjęcia z budowy:

Ulica Daimlera Gottlieba, a obok Mercedes