Ścieżka dydaktyczna "Zębata"

Istnieje częściowo

Centrum Turystyki Niekonwencjonalnej w Srebrnej Górze i Kłodzkie Towarzystwo Oświatowe wyznaczyły w 2002 roku ścieżkę dydaktyczną "Zębata" przez najcenniejszy przyrodniczo i historycznie odcinek górski. Przy ścieżce ustawiono tablice informujące o historii Kolei Sowiogórskiej, budowie geologicznej, świecie roślin i zwierząt. W pobliżu Wiaduktu Żdanowskiego ustawiono ponadto jedyną w rejonie Srebrnej Góry drewnianą wieżę widokową. Kilkumetrowa platforma widokowa pozwalała podziwiać krajobraz Kotliny ...
Centrum Turystyki Niekonwencjonalnej w Srebrnej Górze i Kłodzkie Towarzystwo Oświatowe wyznaczyły w 2002 roku ścieżkę dydaktyczną "Zębata" przez najcenniejszy przyrodniczo i historycznie odcinek górski. Przy ścieżce ustawiono tablice informujące o historii Kolei Sowiogórskiej, budowie geologicznej, świecie roślin i zwierząt. W pobliżu Wiaduktu Żdanowskiego ustawiono ponadto jedyną w rejonie Srebrnej Góry drewnianą wieżę widokową. Kilkumetrowa platforma widokowa pozwalała podziwiać krajobraz Kotliny Żdanowskiej. Wieża jest bardzo zniszczona, tablice potłuczone i zdewastowane, ale trasa byłej Kolei Sowiogórskiej zachowała się do dzisiaj. Jej fragmentem biegną dwa szlaki turystyczne (niebieski i zielony). Już teraz najcenniejszy fragment odcinka zębatego został włączony w obręb Fortecznego Parku Kulturowego w Srebrnej Górze, powołanego 20 VI 2002 r uchwałą Rady Gminy Stoszowice,
którego naczelnym zadaniem jest kompleksowa ochrona i rewitalizacja Twierdzy Srebrnogórskiej z uwzględnieniem walorów krajobrazowych okolicy. Natomiast w 2004 roku Twierdza Srebrnogórska została uznana Rozporządzeniem Prezydenta za pomnik historii.

Góry Bardzkie. Odcinek górski Kolei Sowiogórskiej na stoku Ostroga. ...
    Góry Bardzkie. Odcinek górski Kolei Sowiogórskiej poprowadzony ...