Kościół NMP Królowej Polski w Lipie Piotrowskiej

Niewielki kościółek p.w.NMP Królowej Polski, stojący na terenie cmentarza. Wybudowany w XIX w. jako kaplica cmentarna, kilkukrotnie przebudowywany. Z uwagi na wzrost liczby parafian związany z rozbudową osiedli zmieniony w kościół filialny parafii we Wrocławiu - Świniarach. Poświęcenie kościoła miało miejsce w dniu 1 lipca 1990 roku przez Ks. Biskupa Józefa Pazdura. Ostatnia renowacja świątyni przeprowadzona została na przełomie 2011 i 2012 roku. Wnętrze świątyni o współczesnej malaturze i wyposażeniu. ...
Niewielki kościółek p.w.NMP Królowej Polski, stojący na terenie cmentarza. Wybudowany w XIX w. jako kaplica cmentarna, kilkukrotnie przebudowywany. Z uwagi na wzrost liczby parafian związany z rozbudową osiedli zmieniony w kościół filialny parafii we Wrocławiu - Świniarach. Poświęcenie kościoła miało miejsce w dniu 1 lipca 1990 roku przez Ks. Biskupa Józefa Pazdura. Ostatnia renowacja świątyni przeprowadzona została na przełomie 2011 i 2012 roku. Wnętrze świątyni o współczesnej malaturze i wyposażeniu. Na uwagę zasługują witraże w oknach nawy głównej i nad prezbiterium wykonanych przez pracownię Pana Zbigniewa Jaworskiego.
(Antkowiak Z., Kościoły Wrocławia, Wydawnictwo Muzeum Archidiecezjalnego we Wrocławiu, Wrocław 1991.)

Widok kościoła od strony ul.Pełczyńskiej.