Modrzeńce (670 m n.p.m.)

Lerchen Berge

Modrzeńce – dwuwierzchołkowe wzniesienie o kulminacjach wysokości 670 i 630 m n.p.m. w Masywie Śnieżnika. Wzniesienie położone jest w południowo-zachodniej części Krowiarek, w krótkim, bocznym ramieniu, odchodzącym na zachód od Żabnicy. Na północ od wyższej kulminacji wznosi się Skowronek. Razem tworzą niewielki masyw, od północy i północnego wschodu otoczony doliną potoku Rownica, noszącą nazwę Rudy Dół. Od południa dolina potoku (dopływ z Marcinkowa) o nazwie Żabi Dół oddziela Modrzeńce od Górzycy. ...
Modrzeńce – dwuwierzchołkowe wzniesienie o kulminacjach wysokości 670 i 630 m n.p.m. w Masywie Śnieżnika. Wzniesienie położone jest w południowo-zachodniej części Krowiarek, w krótkim, bocznym ramieniu, odchodzącym na zachód od Żabnicy. Na północ od wyższej kulminacji wznosi się Skowronek. Razem tworzą niewielki masyw, od północy i północnego wschodu otoczony doliną potoku Rownica, noszącą nazwę Rudy Dół. Od południa dolina potoku (dopływ z Marcinkowa) o nazwie Żabi Dół oddziela Modrzeńce od Górzycy. Obie te doliny, choć krótkie, są bardzo głębokie, a zbocza masywu - strome. Ku zachodowi opada on również stromym zboczem do Wysoczyzny Idzikowa w Rowie Górnej Nysy. Za Wikipedią.

Fragment Idzikowa i Kamiennej.
    Idzików na tle Krowiarek ze zbocza Pasterskich Skał.