Obóz jeniecki (dawny)

Stalag III B

W okresie II wojny światowej juz latem 1939 r. zlokalizowano w Gebicach obóz jeniecki Stalag III B Furstenberg - Filia Amtitz. Obóz istniał w latach 1938 - 1943. Początkowo więźniami było kilkudziesięciu jeńców czeskich, a po kampanii wrześniowej 1939 r. zaczęto tu osadzać Polaków, głównie jeńców wojennych. W jednym z transportów przybyła do obozu 100 osobowa grupa duchownych. Więźniem obozu był przez 3 miesiące przejściowo Maksymilian Maria Kolbe. W listopadzie 1939 r. obóz przeniesiono z zabudowań ...
W okresie II wojny światowej juz latem 1939 r. zlokalizowano w Gebicach obóz jeniecki Stalag III B Furstenberg - Filia Amtitz. Obóz istniał w latach 1938 - 1943. Początkowo więźniami było kilkudziesięciu jeńców czeskich, a po kampanii wrześniowej 1939 r. zaczęto tu osadzać Polaków, głównie jeńców wojennych. W jednym z transportów przybyła do obozu 100 osobowa grupa duchownych. Więźniem obozu był przez 3 miesiące przejściowo Maksymilian Maria Kolbe. W listopadzie 1939 r. obóz przeniesiono z zabudowań majątku na pola na zachód od wsi, gdzie ustawiono namioty otoczone drutem kolczastym. W obozie więziono 20-25 tysięcy więźniów. W następnych miesiącach niektórych więźniów świeckich oraz duchownych przewieziono do obozu w Ostrzeszowie. W maju 1940 r. rozpoczęto akcję zwalniania więźniów z obozu i kierowania ich do przymusowej pracy. Po likwidacji obozu, w połowie 1940 r. powstał w tym miejscu obóz przejściowy, do którego przywożono więźniów z różnych krajów Europy i kierowano ich następnie do pracy przymusowej. Przy szosie z Gubina do Starosiedla znajduje się pomnik ofiar obozu w Gębicach. Za

Obóz jeniecki w Gębicach (Amtitz)
    Obóz jeniecki w Gębicach