Pociąg specjalny OTWARCIE MOSTU

W środę 7 grudnia odbył się przejazd pociągu specjalnego Kolei Dolnośląskich nr 66055/5942 relacji Wrocław Główny - Horka - Wrocław Główny. Od 12 września na moście trwały próby obciążeniowe. Wcześniej zakończono prace związane z układem torowym i urządzeniami sterowania. Pomyślnie przeprowadzono też testy ruchu pociągów. Budowlańcy nadal kończą roboty wykończeniowe, m.in. zabezpieczenie nasypów przy moście, które ochronią obiekt w czasie wylania Nysy Łużyckiej. 7 grudnia przejechał po nowym moście ...
W środę 7 grudnia odbył się przejazd pociągu specjalnego Kolei Dolnośląskich nr 66055/5942 relacji Wrocław Główny - Horka - Wrocław Główny. Od 12 września na moście trwały próby obciążeniowe. Wcześniej zakończono prace związane z układem torowym i urządzeniami sterowania. Pomyślnie przeprowadzono też testy ruchu pociągów. Budowlańcy nadal kończą roboty wykończeniowe, m.in. zabezpieczenie nasypów przy moście, które ochronią obiekt w czasie wylania Nysy Łużyckiej. 7 grudnia przejechał po nowym moście pociąg (spalinowy zespół trakcyjny Link S023-04 /SA139-014/ prod. PESA Bydgoszcz) z delegacją UMWD kończąc bieg w Horce, dokąd narodowy zarządca infrastruktury kolejowej DB Netz doprowadzi trakcję elektryczną z Knappenrode. Nowa inwestycja zapewni najkrótsze połączenie kolejowe z Wrocławia do Lipska i Berlina. Po modernizacji z przeprawy będzie mogło korzystać w ciągu doby nawet ponad 150 pociągów towarowych i pociągi pasażerskie, co jednak jest wątpliwe, gdyż wiązałoby się to z ominięciem Zgorzelca-Gorlitz. Inwestycja Polskich Linii Kolejowych była warta 23 mln zł, z czego prawie 17,5 mln pochodzi z funduszy Unii Europejskiej (moose - materiały PLK SA i KD SA).

Pociąg specjalny OTWARCIE MOSTU rel. Wrocław Główny - Horka przed ...
    Pociąg specjalny OTWARCIE MOSTU rel. Wrocław Główny - Horka. Autorem ...