Szkoła Podstawowa w Dunkowej

Schule

Budynek Szkoły Podstawowej w Dunkowej zbudowany został około 1928 roku. Pewne jest, że do 1943r. w budynku mieściła się niemiecka szkoła czteroklasowa, której kierownikiem był Wünsch. Trudno podać dokładną datę od której szkoła istnieje jako polska. Utrudnienie wynika stąd, że nie zachowały się w archiwum miasta i gminy Milicz żadne dokumenty z lat 1946-1950. Jedynym właściwie źródłem informacji są ludzie pamiętający jeszcze początki pracy szkoły lub też ich dzieci i wnuki, które te początki znają ...
Budynek Szkoły Podstawowej w Dunkowej zbudowany został około 1928 roku. Pewne jest, że do 1943r. w budynku mieściła się niemiecka szkoła czteroklasowa, której kierownikiem był Wünsch. Trudno podać dokładną datę od której szkoła istnieje jako polska. Utrudnienie wynika stąd, że nie zachowały się w archiwum miasta i gminy Milicz żadne dokumenty z lat 1946-1950. Jedynym właściwie źródłem informacji są ludzie pamiętający jeszcze początki pracy szkoły lub też ich dzieci i wnuki, które te początki znają z opowieści starszego pokolenia. W Dunkowej mieszkają dzieci, wnuki i prawnuki Antoniego Kukli, którym to opowiadał o tym, jak pierwszy po wojnie kierownik szkoły Józef Kubiak uprawiał ziemię leżącą koło szkoły oraz zajmował się drobnymi naprawami w budynku. Z opowiadań wynika też, że w szkole Rosjanie urządzili skład zboża, a zaraz po zakończeniu wojny, w części przystosowanej na szkołę, odbywały się msze święte. Zachował się arkusz ocen z 1946r., a także arkusze organizacyjne oraz protokoły z Rad Pedagogicznych. Tak więc można domniemywać, że Szkoła Podstawowa w Dunkowej istnieje od roku 1946, gdyż z zachowanych arkuszy ocen wynika, że tego roku zapisanych do szkoły było 23 uczniów. Uczniowie byli miejscowi – ich rodziny od dawna zamieszkiwały ten teren, spora liczba uczniów pochodziła z rodzin przybyłych, głównie ze Wschodu.
W 1993r. zabiegi rodziców i nauczycieli spowodowały, że rozpoczęto rozbudowę szkoły. Dobudowany został budynek dydaktyczny oraz sala gimnastyczna. Istniejący budynek połączony został z nowym skrzydłem łącznikiem z klatką schodową. Rozbudowa szkoły w latach 1993 – 1995 wpłynęła też na modernizację kotłowni. Stary budynek szkoły posiadał kotłownię opalaną węglem. Była ona już wyeksploatowana i nie spełniała wymogów ochrony środowiska. Nowa kotłownia jest ekologiczną kotłownią olejową, która spełnia wszelkie warunki normatywne w zakresie ochrony powietrza przed zanieczyszczeniem. Obok budynku szkolnego znajduje się boisko: do piłki nożnej, piłki siatkowej, bieżnia oraz skocznia w dal. Teren wokół boiska obsadzony jest drzewami.

Szkoła Podstawowa w Dunkowej, pierwsze zdjęcie z tej miejscowości ...
    W jednym ze szkolnych budynków mieści się również Biblioteka Publiczna ...