Pomnik Wydarzeń Zielonogórskich

Pomnik na pl. Powstańców Wielkopolskich w Zielonej Górze ustawiono w 50. rocznicę tzw. Wydarzeń Zielonogórskich . Było to wystąpienie mieszkańców Zielonej Góry (w poniedziałek 30 maja 1960 roku) przeciw milicji i skierowanych później odwodów ZOMO w obronie Domu Katolickiego, który wskutek decyzji ówczesnych władz zlikwidowano przekazując budynek na inne cele. Dziś w tym miejscu znajduje się Filharmonia Zielonogórska. ...
Na pomnik składają się:
1) tablica, do której przytwierdzono prawie 700 liter ze stali oblekanej cynkiem, symbolizujących ludzi biorących udział w wydarzeniu, układających się w napis. Litery mają różną wielkość (jedni wydarzenia pomniejszają inni nadają im wielką rangę);
2) granitowa płyta (o grubości 15 cm), położona kilka metrów od tablicy, symbolizująca drzwi do więzienia, z wyciętym wizjerem, przez który każdy może spojrzeć na w/w tablicę z tekstem.
Autor pomnika, Robert Kaja, stwierdza, że pomnik miał być skromny, surowy, bo lepiej jest czegoś nie dopowiedzieć lub powiedzieć za dużo.
/Petroniusz za i różne informacje prasowe/