Uroczystość ustanowienia Sanktuarium

Biskup świdnicki JE prof. Ignacy Dec dnia 5 kwietnia 2013 r. ustanowił w kościele Wniebowzięcia NMP w Polanicy-Zdroju Sanktuarium Najświętszej Maryi Panny Nieustającej Pomocy, a pierwszym jego kustoszem mianował ks. prałata Antoniego Kopacza, proboszcza i dziekana polanickiego.
Ogłoszenie dekretu utworzenia Sanktuarium nastąpiło 6 kwietnia przed Mszą św. sprawowaną przez Biskupa świdnickiego. Przy ołtarzu Matki Bożej Nieustającej Pomocy na specjalnie przygotowanym ołtarzyku umieszczony został relikwiarz ...
Ogłoszenie dekretu utworzenia Sanktuarium nastąpiło 6 kwietnia przed Mszą św. sprawowaną przez Biskupa świdnickiego. Przy ołtarzu Matki Bożej Nieustającej Pomocy na specjalnie przygotowanym ołtarzyku umieszczony został relikwiarz z kroplą krwi bł. Jana Pawła II, a obok obraz przedstawiający błogosławionego przytulonego do krzyża papieskiego (autorstwa Jerzego Zenki, polanickiego ikonografa i malarza).

Uroczystość ustanowienia Sanktuarium (fot. R. Serafin).