Tadeusz Konicz, Taddeo Pollacco

Nie istnieje

Tadeusz Kuntze, także Tadeusz Konicz, Taddeo Pollacco (ur. 20 kwietnia 1727 w Zielonej Górze, zm. 8 maja 1793 w Rzymie) – polski malarz. Jeden z najwybitniejszych polskich malarzy XVIII wieku. Był nadwornym artystą biskupa Stanisława Załuskiego, studiował w Krakowie i Rzymie. Większość swojego życia spędził we Włoszech, gdzie identyfikowano go z krajem rodzinnym nazywając Taddeo Pollacco. Pierwszym i najpopularniejszym wątkiem jego twórczości było malarstwo religijne. Obrazy i freski Kuntzego wypełniają ...
Tadeusz Kuntze, także Tadeusz Konicz, Taddeo Pollacco (ur. 20 kwietnia 1727 w Zielonej Górze, zm. 8 maja 1793 w Rzymie) – polski malarz. Jeden z najwybitniejszych polskich malarzy XVIII wieku. Był nadwornym artystą biskupa Stanisława Załuskiego, studiował w Krakowie i Rzymie. Większość swojego życia spędził we Włoszech, gdzie identyfikowano go z krajem rodzinnym nazywając Taddeo Pollacco. Pierwszym i najpopularniejszym wątkiem jego twórczości było malarstwo religijne. Obrazy i freski Kuntzego wypełniają liczne ołtarze, zdobią ściany i sklepienia świątyń Krakowa, Kocka, Warszawy (m.in. obraz Nawiedzenia w wielkim ołtarzu kościoła Wizytek) i Rzymu. W 2012 roku do Polski sprowadzono odnaleziony w prywatnych zbiorach włoskich Śmierć Priama, przedstawiający scenę napadu i zabicia króla Troi Priama. Śmierć Priama nabył Zamek Królewski na Wawelu – Państwowe Zbiory Sztuki, przy wsparciu Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Galeria poświęcona artyście znajduje się w Muzeum Ziemi Lubuskiej w Zielonej Górze (wystawa stała). Artyście poświęcono tablicę wmurowaną w al. Niepodległości przed Muzeum Ziemi Lubuskiej w Zielonej Górze.
Źródło opisu: Wikipedia

Tablica poświęcona Tadeuszowi Kuntze (1727-1793), Był to jeden ...