Wieża ciśnień

(...)Ze względu na intensywny rozwój przemysłu w 1913 r. powstała kolejna wieża ciśnień. Stanęła na wzgórzu obok powstałego w 1877 r. kościoła ewangelickiego w podżarskiej wsi Sieifersdorf/Szyborsice. Wieś ta ostatecznie w 1937 r. została włączona w granice miasta. Wieża prezentuje estetykę wczesnej fazy modernizmu. Zbudowano ją z wykorzystaniem żelbetu, a wewnętrzne schody wykonano ze stali. Dzięki łatwemu dostępowi do jej dachu i korzystnej lokalizacji w 1970 r. umieszczono na jej szczycie telewizyjny ...
(...)Ze względu na intensywny rozwój przemysłu w 1913 r. powstała kolejna wieża ciśnień. Stanęła na wzgórzu obok powstałego w 1877 r. kościoła ewangelickiego w podżarskiej wsi Sieifersdorf/Szyborsice. Wieś ta ostatecznie w 1937 r. została włączona w granice miasta. Wieża prezentuje estetykę wczesnej fazy modernizmu. Zbudowano ją z wykorzystaniem żelbetu, a wewnętrzne schody wykonano ze stali. Dzięki łatwemu dostępowi do jej dachu i korzystnej lokalizacji w 1970 r. umieszczono na jej szczycie telewizyjny nadajnik retransmisyjny. W związku z rozwojem stacji hydroforowych oraz usunięciu zbędnego już nadajnika, wieża stała się własnością prywatną. Dziś nosi imię generała Tadeusza Jordan Rozwadowskiego – najwyższego rangą Polaka w armii austrowęgierskiej oraz bohatera bitwy warszawskiej 1920 r.
(W.Mazurkiewicz (Soravianus) [vmuzzy@gmail.com] )

Pocztówka z widokami ulic Okrzei i Witosa.