Stanisław Fraus (1929-2011)

Stanisław Fraus urodził się 30 października 1929 r. w Goduli, zmarł 12 grudnia 2011 r. w Polanicy-Zdroju. Od 1949 r. na Ziemi Kłodzkiej, od 1953 r. Polaniczanin. Harcerz, sportowiec, alpinista, przewodnik górski, ratownik GOPR.
Oddał swe serce turystyce górskiej i wysokogórskiej, narciarskiej, pieszej i przez kilka lat kajakowej zaliczając wszystkie jej stopnie. Prowadził obozy, rajdy, szkolenia. Od 1948 r. był członkiem Towarzystwa Tatrzańskiego, zdobywając uprawnienia Kierownika wycieczek po Tatrach. ...
Oddał swe serce turystyce górskiej i wysokogórskiej, narciarskiej, pieszej i przez kilka lat kajakowej zaliczając wszystkie jej stopnie. Prowadził obozy, rajdy, szkolenia. Od 1948 r. był członkiem Towarzystwa Tatrzańskiego, zdobywając uprawnienia Kierownika wycieczek po Tatrach. W latach 1953-1971 uprawiał wspinaczkę, taternictwo i alpinizm będąc członkiem wielu wypraw, począwszy od Sokolnika, obozów w Śnieżnych Kotłach, obozów letnich i zimowych w Tatrach po obozy alpinistyczne na Kaukazie, w Hindukuszu, Alpach,wyprawy wysokogórskie, m.in. w Pamir i Alpy. Od 1960 r. członek Klubu Wysokogórskiego Koła Sudeckiego i Polskiego Klubu Górskiego w Warszawie, również członek zagranicznych klubów wysokogórskich. W dniach 13 lipca - 7 sierpnia 1968 r. uczestniczył w wyprawie Polskiego Klubu Górskiego w Wielki Kaukaz, kierowanej przez Piotra Młoteckiego, zdobywając m.in. wschodni wierzchołek Elbrusa. Od 1954 r. członek GOPR (Kierownik Sekcji, członek Zarządu Głównego GOPR), wyróżniony w 2002 r. tytułem Honorowy Członek GOPR przyznawanym osobom szczególnie zasłużonym dla ratownictwa górskiego. Od 1955 r. Przewodnik Górski, następnie Przodownik GOT w Sudetach, Tatrach i Beskidach. Odznaczony licznymi medalami i odznaczeniami państwowymi i resortowymi (m.in. Krzyż Oficerski Orderu Odrodzenia Polski).
Na wszystkie wyprawy wyruszał z Polanicy-Zdroju. Za najpiękniejsze góry uważał Tatry, za najpiękniejszy szczyt Matterhorn. Górom wiele zawdzięczał, były dla niego zawsze szkołą życia, pomocą w trudnych chwilach, źródłem przyjaźni. Zaangażowany w życie Polanicy-Zdroju, wieloletni członek Towarzystwa Miłośników Polanicy, radny, odznaczony tytułem Zasłużony dla Miasta Polanica-Zdrój. Przez wiele lat pozostawał autorytetem dla nowych pokoleń wspinaczy, przewodników i ratowników. (autor: Klaudia Fraus - córka Stanisława Frausa).