Karczma Heidekretscham (dawna)

Małe Siedliczki

Klein Zedlitz

Małe Siedliczki a) Poprzednie nazwy miejscowości: Heydekretschem, Weiser Zed. Heide Kretschm, Heidkretscham, Heidekretscham + Klein- Zedlitz, Heide Kretscham + Klein Sedlitz; b) Znaczenie i pochodzenie nazwy wsi: Nazwa niemiecka Heidekretscham oznacza karczmę na pustkowiu, natomiast Klein Sedlitz zostało dosłownie przetłumaczone na Małe Siedliczki. c) Położenie i obecny układ przestrzenny miejscowości Niewielka osada złożona głównie ze współczesnej zabudowy mieszkaniowej i produkcyjnej, położona ...
Małe Siedliczki a) Poprzednie nazwy miejscowości: Heydekretschem, Weiser Zed. Heide Kretschm, Heidkretscham, Heidekretscham + Klein- Zedlitz, Heide Kretscham + Klein Sedlitz; b) Znaczenie i pochodzenie nazwy wsi: Nazwa niemiecka Heidekretscham oznacza karczmę na pustkowiu, natomiast Klein Sedlitz zostało dosłownie przetłumaczone na Małe Siedliczki. c) Położenie i obecny układ przestrzenny miejscowości Niewielka osada złożona głównie ze współczesnej zabudowy mieszkaniowej i produkcyjnej, położona przy drodze z Malina do Pierwoszowa. d) Stan zachowania układu przestrzennego i jego elementów składowych: Historyczna osada nie zachowała się. W tym miejscu rozwija się współczesna zabudowa jednorodzinna oraz rolnicza." W bazie Teryt nie ma takiego przysiółka ani w Malinie ani w Pierwoszowie,

Widokówka z 1901r. z Klein Zedlitz, które teraz jest częścią Siedlca.
    Fragment mapy topo w skali1:25 000. z roku 1905 wyjaśnia gdzie ...