Kamienica nr 1 (d. zajazd)

Gasthof Prinz von Preussen, Lubuska Odzieżowa Spółdzielnia Pracy Lubkon w Nowej Soli - zakład w Kożuchowie

Budynek nr 1 przy ul. Szprotawskiej w Kożuchowie to przedwojenny zajazd z ogrodem "Prinz von Preussen" prowadzony przez Leberechta Uckela. Po wojnie w budynku działała Lubuska Odzieżowa Spółdzielnia Pracy Lubkon w Nowej Soli - zakład w Kożuchowie. W roku 2014 nieruchomość zakupiła gmina Kożuchów, która zamierzała urządzić tu siedzibę straży gminnej, opieki społecznej i miejskiej biblioteki. Po wyborze nowego burmistrza zmieniły się plany gminy, która w roku 2016 sprzedała nieruchomość osobie prywatnej. ...

Kożuchów - zajazd z ogrodem "Prinz von Preussen" -właściciel Leberecht ...
    Górne zdjęcia to gospoda "Prinz von Preußen", dolne natomiast ...