Budynek nr 5 (dawny)

Dominikus Zauritz

Dominik Zauritz urodził się 7 stycznia 1858r w miejscowości Franzdorf koło Nysy. Pracował jako hydraulik w Hucie ” Maria” w Mallmitz (Małomice). W roku 1883 miał tam poważny wypadek przy pracy. Za otrzymane odszkodowanie kupił sobie dom przy ulicy Bahnhofstrasse (Jana Pawła II), do którego dobudował małe pomieszczenia. W tych pomieszczeniach rozpoczął produkować pojemniki na karbid, bańki na mleko i kanistry na benzynę. Brał udział w licznych wystawach przemysłowych zdobywając tam nagrody. Pod ...
Dominik Zauritz urodził się 7 stycznia 1858r w miejscowości Franzdorf koło Nysy. Pracował jako hydraulik w Hucie ” Maria” w Mallmitz (Małomice). W roku 1883 miał tam poważny wypadek przy pracy. Za otrzymane odszkodowanie kupił sobie dom przy ulicy Bahnhofstrasse (Jana Pawła II), do którego dobudował małe pomieszczenia. W tych pomieszczeniach rozpoczął produkować pojemniki na karbid, bańki na mleko i kanistry na benzynę. Brał udział w licznych wystawach przemysłowych zdobywając tam nagrody. Pod koniec lat 20 ubiegłego wieku przy ulicy Mittelstrasse (Małynicza) wybudował duży zakład produkcyjny w którym kontynuował dotychczasową produkcję w zwiększonej ilości . W roku 1936 rozpoczął produkcję kanistrów na benzynę i skrzynek na granaty dla Wehrmachtu. W 1945 r całe wyposażenie zakładu zostało wywiezione przez wojska rosyjskie. Po roku 1946 zakład został przejęty przez Fabrykę Wyrobów Blaszanych w Małomicach. W początku lat 60 ubiegłego wieku gospodarzem tego obiektu zostaje Zielonogórska Centrala Materiałów Budowlanych w Zielonej Górze, która kończy w nim swą działalność pod koniec lat 80 u.w. Od tego czasu obiekt niszczeje

Dominik Zauritz - fotografia z okresu międzywojennego (prawdopodobnie)- ...
    Panorama zakładów Zauritza - reklama gazetowa