Klasztor kapucynów (dawny)

Kapuzinerkloster

Klasztor Kapucynów w Prudniku mieścił sie u zbiegu obecnych ul. Klasztornej i Kościuszki. Historia Klasztoru Kapucynów w Prudniku rozpoczyna się 6 października 1654 roku, kiedy to z Nysy przybywają dwaj pierwsi kapucyni o. Jowita i o. Ezechiel. Tu otrzymują dom zwany w mieście „Monaster”, położony na ówczesnym cmentarzu. Rozpoczyna się przebudowa. Po jej zakończeniu pierwszy przełożony klasztoru udaje się do biskupa Liescha z prośbą o konsekrację. Biskup wyznaczył na tę uroczystość niedzielę 2 lipca ...
Klasztor Kapucynów w Prudniku mieścił sie u zbiegu obecnych ul. Klasztornej i Kościuszki. Historia Klasztoru Kapucynów w Prudniku rozpoczyna się 6 października 1654 roku, kiedy to z Nysy przybywają dwaj pierwsi kapucyni o. Jowita i o. Ezechiel. Tu otrzymują dom zwany w mieście „Monaster”, położony na ówczesnym cmentarzu. Rozpoczyna się przebudowa. Po jej zakończeniu pierwszy przełożony klasztoru udaje się do biskupa Liescha z prośbą o konsekrację. Biskup wyznaczył na tę uroczystość niedzielę 2 lipca 1656 roku, w święto Nawiedzenia Najświętszej Marii Panny. W powstaniu klasztoru miał też swój udział król Jan Kazimierz, który swym listem do prudnickiego magistratu polecił opiece kapucynów. Historia tego klasztoru jest bardzo solidnie opisana w kilkudziesięciu stronicowym opracowaniu. Jednak jak wiele obiektów w Prudniku i ten doczekał swego końca. Wznoszono nowe budynki, a stare niestety burzono. Taki los spotkał również prudnicki Klasztor Kapucynów. Starania ówczesnego miłośnika zabytków dr Franke spełzły na niczym i ostatecznie budynek rozebrano w 1907 roku. W jego miejscu wybudowano, stojącą do dziś plebanię ewangelicką tzw." pastorówkę". Część piwnic po byłym klasztorze jest obecnie dostępna z dawnej willi Frankla, a obecnie Prudnickiego Ośrodka Kultury.

Dawny Klasztor Kapucynów w Prudniku.
    Dawny Klasztor Kapucynów Prudniku