Muzeum Śląska Opolskiego, pl. Mały Rynek, Opole
kitapczy: Drobne zacierki tynku oraz odnowione schodki - w porównaniu do zdjęcia barwnego - sugerują nieco późniejsze wykonanie tej fotografii.
Blok nr 158, ul. 11 Listopada, Wałbrzych
moose (administrator): Marek - zdjęcie jest nieostre i to jest dyskwalifikujące. Obiekt nie jest jakimś unikatem, a w ciągu 4 lat nie zmienił się jakoś. Kieruję do wyroczni.
Ośrodek wypoczynkowy Sielanka (dawny), ul. Piastowska, Rewal
maras - Administrator: Założyłem obiekt.
Restauracja Augusthöhe (dawna), Zielona Góra
maras - Administrator: :)
Hammilton Centrum (d. zbrojownia i fabryka zbrojeniowa), ul. Północna, Wrocław
moose (administrator): Miejskie legendy nie wytrzymują w konfrontacji z wykopami w pobliżu dużej rzeki.
Prace przy przebudowie - kwiecień 2021
moose (administrator): Skarpy są zabezpieczone siatką?

RobTur
RobTur
RobTur
RobTur
RobTur
RobTur
J. Budziński z Kłodzka
RobTur
RobTur
RobTur
RobTur

Krzyże pokutne powiatu namysłowskiego
Autor: MR1990°, Data dodania: 2016-10-05 18:48:34, Aktualizacja: 2016-10-05 18:48:34, Odsłon: 480

W późnym średniowieczu oprócz nakazu przekazania określonych funduszy na okrteślone cele, prawie wszystkich morderców zobowiązywano do wystawienia przydrożnych symboli-pomników wiary. Przybierały one różną formę: krzyży, kapliczek i tzw. Marterów, krucyfiksów lub kapliczek z przedstawieniem ukrzyżowania Chrystusa lub sceny męczeństwa któregoś ze świętych. Wygląd i materiał, z którego miano wykonać pomnik wiary określała już umowa kompozycyjna. Najczęściej krzyże, kapliczki i Martery ustawiano na miejscu zbrodni, rzadziej przy grobie ofiary.

W późnym średniowieczu oprócz nakazu przekazania określonych funduszy na okrteślone cele, prawie wszystkich morderców zobowiązywano do wystawienia przydrożnych symboli-pomników wiary. Przybierały one różną formę: krzyży, kapliczek i tzw. Marterów, krucyfiksów lub kapliczek z przedstawieniem ukrzyżowania Chrystusa lub sceny męczeństwa któregoś ze świętych. Wygląd i materiał, z którego miano wykonać pomnik wiary określała już umowa kompozycyjna. Najczęściej krzyże, kapliczki i Martery ustawiano na miejscu zbrodni, rzadziej przy grobie ofiary.

Na obszarze powiatu namysłowskiego zachowały się trzy granitowe krzyże pokutne. Każdy z nich jest krzyżem przydrożnym, stojącym najpewniej w miejscu dokonania zbrodni. Pierwszy znajduje się w Ligotce, przy szosie prowadzącej w kierunku Dębnika (gm. Wilków), drugi niedaleko kościoła w Ligocie Książęcej, zaś trzeciego należy szukać w miejscowości Gola (gm. Świerczów). Ustawiony jest przy domu nr 7, w pobliżu drogi łączącej Świerczów i Mąkoszyce (pow. Brzeski). Wszystkie noszą na sobie oznaki mijającego czasu, a krzyż w Ligotce w dodatku sprofanowano, malując na nim nazistowską swastykę. Włodarzom miejscowości najwyraźniej nie zależy jednak na usunięciu tego znaku z najcenniejszego obiektu podnamysłowskiej wsi.

Każdy z trzech krzyży oznaczony jest tabliczką informacyjną, umieszczoną przez Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków oraz PTTK Bractwo Krzyżowców.

/ / / 7 /