Krasnal Topruś, Wrocław
Szyszka: Nie widzę go w bazie krasnali.
Krzysztof Bach: Dla wszystkich, poprawione zdjęcie wsadziłem pojawi się za jakiś czas.
Panoramy Lubska, Lubsko
t.ziemlicki@wp.pl: Podmieniłem na większy i wyraźniejszy skan
2023 - 2024 Remont tunelu, Trzcińsko
Sendu: W tym czasie uruchomiona będzie zastępcza komunikacja autobusowa. Pasażerowie z trasy Szklarska Poręba-Jelenia Góra zawożeni są na stację do Janowic Wielkich.
Dworzec towarowy (dawny), ul. Madalińskiego Antoniego, gen., Wrocław
Danuta B.: To i sąsiednie zdjęcie (podobne) odpisałam od biurowca Cargo, bo go na żadnym nie widać. Przypięłam do dworca towarowego, który wymaga jednak uszczegółowienia. Na razie tak zostaje.
Danuta B.: Bardzo cenne zdjęcie!

Krzysztof Bach
Szyszka
FM
Krzysztof Bach

Krzyże pokutne powiatu namysłowskiego
Autor: MR1990°, Data dodania: 2016-10-05 18:48:34, Aktualizacja: 2016-10-05 18:48:34, Odsłon: 820

W późnym średniowieczu oprócz nakazu przekazania określonych funduszy na okrteślone cele, prawie wszystkich morderców zobowiązywano do wystawienia przydrożnych symboli-pomników wiary. Przybierały one różną formę: krzyży, kapliczek i tzw. Marterów, krucyfiksów lub kapliczek z przedstawieniem ukrzyżowania Chrystusa lub sceny męczeństwa któregoś ze świętych. Wygląd i materiał, z którego miano wykonać pomnik wiary określała już umowa kompozycyjna. Najczęściej krzyże, kapliczki i Martery ustawiano na miejscu zbrodni, rzadziej przy grobie ofiary.

W późnym średniowieczu oprócz nakazu przekazania określonych funduszy na okrteślone cele, prawie wszystkich morderców zobowiązywano do wystawienia przydrożnych symboli-pomników wiary. Przybierały one różną formę: krzyży, kapliczek i tzw. Marterów, krucyfiksów lub kapliczek z przedstawieniem ukrzyżowania Chrystusa lub sceny męczeństwa któregoś ze świętych. Wygląd i materiał, z którego miano wykonać pomnik wiary określała już umowa kompozycyjna. Najczęściej krzyże, kapliczki i Martery ustawiano na miejscu zbrodni, rzadziej przy grobie ofiary.

Na obszarze powiatu namysłowskiego zachowały się trzy granitowe krzyże pokutne. Każdy z nich jest krzyżem przydrożnym, stojącym najpewniej w miejscu dokonania zbrodni. Pierwszy znajduje się w Ligotce, przy szosie prowadzącej w kierunku Dębnika (gm. Wilków), drugi niedaleko kościoła w Ligocie Książęcej, zaś trzeciego należy szukać w miejscowości Gola (gm. Świerczów). Ustawiony jest przy domu nr 7, w pobliżu drogi łączącej Świerczów i Mąkoszyce (pow. Brzeski). Wszystkie noszą na sobie oznaki mijającego czasu, a krzyż w Ligotce w dodatku sprofanowano, malując na nim nazistowską swastykę. Włodarzom miejscowości najwyraźniej nie zależy jednak na usunięciu tego znaku z najcenniejszego obiektu podnamysłowskiej wsi.

Każdy z trzech krzyży oznaczony jest tabliczką informacyjną, umieszczoną przez Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków oraz PTTK Bractwo Krzyżowców.

/ / / 7 /