Publiczna Szkoła Podstawowa nr 2

Centrale RAD

Przed wojną była tu siedziba komendantura obozów RAD.

Budynek szkoły wzniesiono w początkach dwudziestolecia dwudziestego wieku. Obszar, na którym go wzniesiono znajdował się na pograniczu państwa niemieckiego z państwem polskim. Budynek służył administracji niemieckiej, między innymi rejestrowano w nim osoby wyjeżdżające do pracy do Niemiec. Był to budynek parterowy z zapleczem sanitarnym na miejscu bocznych budynków od strony rzeki. W okresie drugiej wojny światowej służył jako ośrodek do przebywania ...

Budynek szkoły wzniesiono w początkach dwudziestolecia dwudziestego wieku. Obszar, na którym go wzniesiono znajdował się na pograniczu państwa niemieckiego z państwem polskim. Budynek służył administracji niemieckiej, między innymi rejestrowano w nim osoby wyjeżdżające do pracy do Niemiec. Był to budynek parterowy z zapleczem sanitarnym na miejscu bocznych budynków od strony rzeki. W okresie drugiej wojny światowej służył jako ośrodek do przebywania w nim Niemek, które miały podtrzymywać rasę aryjską. Przed końcem wojny przebywała w nim młodzież niemiecka, którą starano się uchronić przed alianckimi nalotami. Po wojnie obszar na którym jest szkoła znalazł się w granicach państwa polskiego. Więcej na:

Zawisna (wtedy jako niemiecka wioska Grenzwiese, dzisiaj już część ...
    Zawisna. Przejście graniczne, siedziba kierownictwa obozów RAD ...