2016 - 2018 Budowa odcinka S3 (Jawor Wschód - Bolków)

Zadanie II to „Zaprojektowanie i wybudowanie drogi S3 Legnica (A4) – Lubawka, zadanie II od węzła Jawor II (bez węzła) do węzła Bolków (z węzłem) o długości ok. 16,105 km tj. od km 22+150,00 do km 38+255,00”. Umowa z Wykonawcą Zadania II została podpisana 30.09.2015 roku. W przetargu na realizację Zadania II wzięło udział 6 firm. Najkorzystniejsze warunki przedstawił:
MOTA-ENGIL CENTRAL EUROPE SPÓŁKA AKCYJNA ul. Wadowicka nr 8W, 30-415 Kraków. Firma zaprojektuje i wybuduje drogę w ciągu 30 miesięcy. ...
MOTA-ENGIL CENTRAL EUROPE SPÓŁKA AKCYJNA ul. Wadowicka nr 8W, 30-415 Kraków. Firma zaprojektuje i wybuduje drogę w ciągu 30 miesięcy. Czas przeznaczony na budowę nie obejmuje okresów zimowych (tzn. od 15 grudnia do 15 marca).
Koszt realizacji Zadania II to 262 502 760,99 zł netto, w tym:
- koszty ogólne: 15 487 662,90 zł,
- przygotowanie dokumentów: 12 697 258,54 zł,
- koszt robót budowlanych: 234 317 839,55 zł.
Ogólny zakres prac:
- budowa dwóch węzłów drogowych „Jawor Południe”, „Bolków”,
- budowa systemu odwodnienia drogi ekspresowej i przebudowywanych dróg poprzecznych oraz budowanych dróg dojazdowych i wewnętrznych (rowów przydrożnych, rowów szczelnych, kanalizacji deszczowej, zbiorników retencyjnych),
- budowa czterech mostów w ciągu drogi ekspresowej S3,
- budowa przepustów drogowych,
- wykonanie pełnej rekultywacji terenów zajętych pod zaplecza techniczne, socjalne, place budowy, drogi na czas budowy i wszelkie inne tereny przekształcone przez Wykonawcę w czasie prowadzenia robót, jak również w okresie usuwania wad,
- budowa ogrodzenia drogi ekspresowej.
Źródło opisu: GDDKiA, strona internetowa www.s3-poludnie-lb.pl/opis/