Zakładowy Dom Kultury Polmo
zakład 1
zakład 2
Zakłady Budowy Nadwozi Samochodowych (dawne)

Zakład sprzęgieł i elementów tłocznych ZASET (dawny)

Fabryka Sprzęgieł Samochodowych Polmo, FSO Polmo Zakład Sprzęgieł w Kożuchowie

Nie istnieje

Na mocy zarządzenia Ministra Przemysłu Ciężkiego i Maszynowego z dniem 1 października 1970 r. połączono Zakłady Sprzętu Motoryzacyjnego w Kożuchowie z Zakładami Budowy Nadwozi Samochodowych w Kożuchowie, tworząc przedsiębiorstwo o nazwie Fabryka Sprzęgieł Samochodowych „Polmo” w Kożuchowie, podlegające Zjednoczeniu Przemysłu Motoryzacyjnego i zajmujące się produkcją sprzęgieł i armatury samochodowej do samochodów osobowych. Z dniem 1 stycznia 1972 r. przedsiębiorstwo podporządkowano Fabryce Samochodów ...
Na mocy zarządzenia Ministra Przemysłu Ciężkiego i Maszynowego z dniem 1 października 1970 r. połączono Zakłady Sprzętu Motoryzacyjnego w Kożuchowie z Zakładami Budowy Nadwozi Samochodowych w Kożuchowie, tworząc przedsiębiorstwo o nazwie Fabryka Sprzęgieł Samochodowych „Polmo” w Kożuchowie, podlegające Zjednoczeniu Przemysłu Motoryzacyjnego i zajmujące się produkcją sprzęgieł i armatury samochodowej do samochodów osobowych. Z dniem 1 stycznia 1972 r. przedsiębiorstwo podporządkowano Fabryce Samochodów Osobowych „Polmo” w Warszawie, przekształcając go w oddział zamiejscowy pod nazwą Fabryka Samochodów Osobowych „Polmo” Zakład Sprzęgieł w Kożuchowie.
Pokaż więcej Pokaż mniej
  • Artykuł o Zakładach Budowy Nadwozi Samochodowych w Kożuchowie. Ukazał się w czasopiśmie Motor w 1968 roku.

Kożuchowskie „sprzęgła”. Zakład produkował głównie na rzecz F.S.O. ...
    Zakłady „Polmo” (pot. „sprzęgła”) w Kożuchowie fot. Czesław Łuniewicz