XLIII Festiwal Filmowy Pol-8

Festiwal odbył się w dniach 23-25 września 2010 r. Komisja Kwalifikacyjna w składzie Wojciech Heliński, Marek Mazurkiewicz, Jacek Szymański, Robert Serafin po obejrzeniu 77 nadesłanych filmów, do projekcji konkursowych dopuściła 40 z nich. Znalazły się wśród nich filmy z Bułgarii, Hiszpanii, Niemiec, Polski, Czech, Ukrainy, Wielkiej Brytanii, Włoch i z Wyspy Guersney. W tym roku w jury zasiadły osoby znane już z poprzednich edycji Pol-8: Jacek Szymański (krytyk filmowy) - przewodniczący, Rudolf Adler ...
Festiwal odbył się w dniach 23-25 września 2010 r. Komisja Kwalifikacyjna w składzie Wojciech Heliński, Marek Mazurkiewicz, Jacek Szymański, Robert Serafin po obejrzeniu 77 nadesłanych filmów, do projekcji konkursowych dopuściła 40 z nich. Znalazły się wśród nich filmy z Bułgarii, Hiszpanii, Niemiec, Polski, Czech, Ukrainy, Wielkiej Brytanii, Włoch i z Wyspy Guersney. W tym roku w jury zasiadły osoby znane już z poprzednich edycji Pol-8: Jacek Szymański (krytyk filmowy) - przewodniczący, Rudolf Adler (Czechy), Jacek Adamczewski (filmowiec amator), Marek Mazurkiewicz (dyrektor Miejskiego Centrum Kultury w Polanicy) oraz Andrzej Zajączkowski (dokumentalista, współautor jednego z najgłośniejszych polskich filmów dokumentalnych „Robotnicy ’80”). Grand Prix jury przyznało filmowi „MC. Człowiek z winylu” autorstwa Bartosza Warwasa. Film ten otrzymał również Wyróżnienie Młodego Widza.

Jury festiwalowe.
    Jury festiwalowe.