Przyszkolny ogród botaniczny (nie istnieje)

Kamienica nr 3 (dawna szkoła)

Höhere Tochterschule (Wyższa Szkoła Żeńska)

Kamienica nr 3 przy ul. Reymonta Władysława w Bolkowie to dawna szkoła. W miejscu wyburzonych murów miejskich Bolkowa wzdłuż ul. Gartenstraße (obecnie ul. Kamiennogórska) w roku 1886 założono prywatną szkołę Höhere Knaben- und Mädchenschule z pensjonatem na 30 miejsc. Od nazwiska sióstr kierujących szkołą (Pauline i Emilie Brunnemann) szkołę nazywano również Brunnemann-Schule. Początkowo do szkoły uczęszczały 4 uczennice (!) ale dobra sława sprawiła, że wkrótce ta liczba się podwoiła a w roku 1892 ...
Kamienica nr 3 przy ul. Reymonta Władysława w Bolkowie to dawna szkoła. W miejscu wyburzonych murów miejskich Bolkowa wzdłuż ul. Gartenstraße (obecnie ul. Kamiennogórska) w roku 1886 założono prywatną szkołę Höhere Knaben- und Mädchenschule z pensjonatem na 30 miejsc. Od nazwiska sióstr kierujących szkołą (Pauline i Emilie Brunnemann) szkołę nazywano również Brunnemann-Schule. Początkowo do szkoły uczęszczały 4 uczennice (!) ale dobra sława sprawiła, że wkrótce ta liczba się podwoiła a w roku 1892 osiągnęła 40 osób. W roku 1901 szkołę połączono ze szkołą dla chłopców, do której wówczas uczęszczało 6 uczniów. W dniu 1 kwietnia 1925 roku szkołę przejęło miasto tworząc Mittelschule (pensjonat pozostał w rękach panny Brunnemann). W roku 1933 szkoła zostałą połączona z gimnazjum w Strzegomiu, gdzie można było zdawać amturę. Przy szkole znajdował się mały ogród botaniczny - .
/Petroniusz na podstawie tablicy informacyjnej/

Bolków na widokówce wydanej w 1898r.