Wieża mieszkalna (dawna)

Budynek nr 107

Budynki gospodarcze

Budynek nr 106 (d. dwór)

Zespół folwarczno-dworski

Dominum, Gut Rothwaltersdorf

Wieża mieszkalna została tu wzniesiona w XVI wieku. Była otoczona nawodnioną fosą. Po pożarze w 1646 roku została przebudowana i prawdopodobnie obniżona. Zaniedbana w późniejszym okresie, została w XIX wieku odrestaurowana. W czasie ostatniej wojny uszkodzona, zachowała się jednak wtedy część dekoracji sgraffitowej oraz kilka gotyckich obramień okiennych. Niestety doprowadzona do ruiny została ostatecznie rozebrana w 1976 roku. Obecnie zabudowa miejsca gdzie się mieściła nie wyróżnia się pośród reszty ...
Wieża mieszkalna została tu wzniesiona w XVI wieku. Była otoczona nawodnioną fosą. Po pożarze w 1646 roku została przebudowana i prawdopodobnie obniżona. Zaniedbana w późniejszym okresie, została w XIX wieku odrestaurowana. W czasie ostatniej wojny uszkodzona, zachowała się jednak wtedy część dekoracji sgraffitowej oraz kilka gotyckich obramień okiennych. Niestety doprowadzona do ruiny została ostatecznie rozebrana w 1976 roku. Obecnie zabudowa miejsca gdzie się mieściła nie wyróżnia się pośród reszty zabudowań wsi.

Zachował się częściowo dwór w stylu eklektycznym, dziś jako budynek wielorodzinny.

Czerwieńczyce