XXXII Festiwal Filmowy Pol-8

Festiwal odbył się w dniach 17-20 września 1998 r., kilka tygodni po powodzi, która przewaliła się przez centrum miasta. Projekt znaczka festiwalowego z hasłem „Pomóż Polanicy!” opracował Jacek Szewczyk, wykorzystując w nim zdjęcie wykonane przez Jerzego Urynka. Znaczek był rozprowadzany wśród uczestników Festiwalu, a uzyskane pieniądze przekazano na konto likwidacji zniszczeń popowodziowych.
Na Festiwal nadesłano 78 filmów z Austrii, Niemiec, Norwegii, Słowenii, Szwecji, Węgier, Włoch i Polski. ...
Na Festiwal nadesłano 78 filmów z Austrii, Niemiec, Norwegii, Słowenii, Szwecji, Węgier, Włoch i Polski. Jury pod przewodnictwem Sylwestra Chęcińskiego (reżyser filmowy) w składzie: Piotr Łazarkiewicz (reżyser filmowy), Jan Peszek (aktor), Pal Pap (Węgry) oraz Marcel Kraft (Norwegia) po obejrzeniu 58 filmów Grand Prix przyznało Jarosławowi Sztanderze (Polska) za filmy „Pornokreacja” i „Mozolna droga do zawodu filmowca”.

Plakat festiwalowy.
    Znaczek Festiwalu.