XXIX Festiwal Filmowy Pol-8

Festiwal odbył się w dniach 20-24 września 1995 r. Zrywając z wyjątkowo długą tradycją przeniesiono Pol-8 z kina "Światowid" do gmachu Teatru Zdrojowego, jako bardziej reprezentacyjnego i lepiej nadającego się na imprezę międzynarodową. Jury Konkursu Krajowego w składzie: Stanisław Puls (Członek Sekretariatu UNICA) – przewodniczący, Mariusz Grzegorzek (reżyser filmowy) oraz Przemysław Lipiński (przedstawiciel Centrum Animacji Kultury) po obejrzeniu 47 filmów Złoty Kasztan przyznało Wiesławowi Gzylowi ...
Festiwal odbył się w dniach 20-24 września 1995 r. Zrywając z wyjątkowo długą tradycją przeniesiono Pol-8 z kina "Światowid" do gmachu Teatru Zdrojowego, jako bardziej reprezentacyjnego i lepiej nadającego się na imprezę międzynarodową. Jury Konkursu Krajowego w składzie: Stanisław Puls (Członek Sekretariatu UNICA) – przewodniczący, Mariusz Grzegorzek (reżyser filmowy) oraz Przemysław Lipiński (przedstawiciel Centrum Animacji Kultury) po obejrzeniu 47 filmów Złoty Kasztan przyznało Wiesławowi Gzylowi z AKF „Skiba” Wrocław za film „Aleksander” oraz Adamowi Potockiemu z Raciborza za filmy „Bliżej Europy” i „Potwory cywilizacji”. Jury Konkursu Międzynarodowego w składzie: Hans Joachim Stampehl (Niemcy) – przewodniczący, Maria Schmidt (Austria), Reiner Vögel (Szwajcaria), Stanisław Puls (Członek Sekretariatu UNICA) i Mariusz Grzegorzek (reżyser filmowy) po obejrzeniu 72 filmów spośród 130 zgłoszonych z 14 krajów, Grand Prix przyznało Franzowi Moritzowi z Austrii za film „Papilio”.

Plakat festiwalowy.
    Przed Teatrem Zdrojowym - miejscem Festiwalu.