XX Festiwal Filmowy Pol-8

Festiwal odbył się w dniach 19-22 września 1985 r. Zgłoszono 42 filmy, z których Komisja Kwalifikacyjna do konkursu dopuściła 34. W Jury zasiedli: Stanisław Lenartowicz (reżyser filmowy) – przewodniczący, Maria Łękawa (Ministerstwo Kultury i Sztuki), Krzysztof Nowak (reżyser filmowy), Bogdan Górski (reżyser filmowy), Janusz Tylman (operator filmowy), Leszek Boguszewski (przedstawiciel FAKF), Irena Gardzielewska (WDK Wałbrzych). Grand Prix otrzymali Ryszard Klimczak i Antoni Kreis z AKF „Chorzowska ...
Festiwal odbył się w dniach 19-22 września 1985 r. Zgłoszono 42 filmy, z których Komisja Kwalifikacyjna do konkursu dopuściła 34. W Jury zasiedli: Stanisław Lenartowicz (reżyser filmowy) – przewodniczący, Maria Łękawa (Ministerstwo Kultury i Sztuki), Krzysztof Nowak (reżyser filmowy), Bogdan Górski (reżyser filmowy), Janusz Tylman (operator filmowy), Leszek Boguszewski (przedstawiciel FAKF), Irena Gardzielewska (WDK Wałbrzych). Grand Prix otrzymali Ryszard Klimczak i Antoni Kreis z AKF „Chorzowska ósemka” za film „Moją domeną jest muzyka”. Jedną z imprez towarzyszących XX Pol-8 był Dzień Międzynarodowy, na którym zaprezentowano 11 filmów z Czechosłowacji i Węgier.

Plakat festiwalowy.
    Afisz festiwalowy.