XIII Festiwal Filmowy Pol-8

Festiwal odbył się w dniach 23-25 września 1977 r. Komisja Kwalifikacyjna na posiedzeniu w Wałbrzychu obejrzała 90 nadesłanych filmów i dopuściła do konkursu 40 z nich. Filmy oceniało Jury w składzie: Sylwester Chęciński (reżyser filmowy) – przewodniczący, Urszula Biełous (dziennikarka „Trybuny Ludu”), Tadeusz Czocher (WDK Wałbrzych), Stanisław Dzieran (Ministerstwo Kultury i Sztuki), Witold Figlewski (dziennikarz), Marian Jarosz (przedstawiciel FAKF), Andrzej Marczewski (dyrektor Teatru Dramatycznego ...
Festiwal odbył się w dniach 23-25 września 1977 r. Komisja Kwalifikacyjna na posiedzeniu w Wałbrzychu obejrzała 90 nadesłanych filmów i dopuściła do konkursu 40 z nich. Filmy oceniało Jury w składzie: Sylwester Chęciński (reżyser filmowy) – przewodniczący, Urszula Biełous (dziennikarka „Trybuny Ludu”), Tadeusz Czocher (WDK Wałbrzych), Stanisław Dzieran (Ministerstwo Kultury i Sztuki), Witold Figlewski (dziennikarz), Marian Jarosz (przedstawiciel FAKF), Andrzej Marczewski (dyrektor Teatru Dramatycznego w Wałbrzychu), Jerzy Ridan (reżyser filmowy), Jerzy Soszyński (CRZZ) i Aleksandra Rudy (WDK Wałbrzych). Grand Prix otrzymali Tadeusz Wudzki i jego syn Paweł za film „Fatamorgana".

Afisz festiwalowy.