XI Festiwal Filmowy Pol-8

Festiwal, który odbył się w dniach 26-28 wrześniu 1975 r. organizował już Wojewódzki Dom Kultury w Wałbrzychu, we współpracy z WDK Wrocław i z Józefem Milką jako Komisarzem Festiwalu. W kraju odbyło się dziewięć przeglądów regionalnych, na które zgłoszono 105 filmów. Do udziału w Pol-8 wytypowano 50 filmów, a do publicznych projekcji zakwalifikowano 27. Filmy oceniało jury w składzie: Janusz Skwara (krytyk filmowy) – przewodniczący, Sylwester Chęciński (reżyser filmowy), Ryszard Filipowicz (przedstawiciel ...
Festiwal, który odbył się w dniach 26-28 wrześniu 1975 r. organizował już Wojewódzki Dom Kultury w Wałbrzychu, we współpracy z WDK Wrocław i z Józefem Milką jako Komisarzem Festiwalu. W kraju odbyło się dziewięć przeglądów regionalnych, na które zgłoszono 105 filmów. Do udziału w Pol-8 wytypowano 50 filmów, a do publicznych projekcji zakwalifikowano 27. Filmy oceniało jury w składzie: Janusz Skwara (krytyk filmowy) – przewodniczący, Sylwester Chęciński (reżyser filmowy), Ryszard Filipowicz (przedstawiciel FAKF), Jan Jacoby (reżyser filmowy), Stefan Liszkowski (dyrektor WDK Wrocław), Stanisław Niedbalski (operator filmowy), Janusz Przybyłowicz (dziennikarz). Grand Prix przypadła Wiktorowi Mleczko z AKF „Czarownica” w Łysej Górze za film „Kontrasty”.

Etykieta z zapałek tzw. gabinetowych przygotowana z okazji XI ...
    Plakat festiwalowy.