IX Festiwal Filmowy Pol-8

Festiwal odbył się w dniach 21-23 września 1973 r. Na Przeglądy Regionalne zgłoszono 133 filmy, z których zakwalifikowano na polanicki konkurs 54, a Komisja Kwalifikacyjna dopuściła do pokazów 31. Filmy oceniało Jury w składzie: Janusz Skwara (krytyk filmowy) – przewodniczący, Mirosław Araszewski (operator filmowy), Jan Budkiewicz (reżyser filmowy), Henryk Dziuba (Sekretarz Generalny FAKF), Stefan Liszkowski (dyrektor WDK Wrocław), Stanisław Niedbalski (operator filmowy), Janusz Przybyłowicz (dziennikarz). ...
Festiwal odbył się w dniach 21-23 września 1973 r. Na Przeglądy Regionalne zgłoszono 133 filmy, z których zakwalifikowano na polanicki konkurs 54, a Komisja Kwalifikacyjna dopuściła do pokazów 31. Filmy oceniało Jury w składzie: Janusz Skwara (krytyk filmowy) – przewodniczący, Mirosław Araszewski (operator filmowy), Jan Budkiewicz (reżyser filmowy), Henryk Dziuba (Sekretarz Generalny FAKF), Stefan Liszkowski (dyrektor WDK Wrocław), Stanisław Niedbalski (operator filmowy), Janusz Przybyłowicz (dziennikarz). Po rocznej przerwie Grand Prix zdobył ponownie Tadeusz Wudzki z AKF „Wiedza” za filmy „Teatr” i „Ostatni liść”, a I Nagrodę otrzymał Wojciech Czarnecki z AKF "Sawa" za znakomity, wielokrotnie później nagradzany film „Stary motyw”.

Wojciech Niżyński z AKF "Wiedza" Warszawa przed witryną kina "Światowid".
    Przed kinem "Światowid".