Cmentarz żydowski (dawny)

Juden Kirchhof

W 1812 roku w Legnicy mieszkało 8 Żydów, a w 1816 ich liczba wzrosła do 93. Pod koniec 1817 roku w mieście powstała samodzielna gmina żydowska. Dwa lata wcześniej, w 1815 roku, legniccy Żydzi założyli cmentarz, usytuowany na prawym brzegu Kaczawy, w rozwidleniu dzisiejszych ulic Kamiennej i Nadbrzeżnej. Niskie położenie, brak zabezpieczenia przed zalaniem wodą ze wzbierającej rzeki oraz częste wymywanie przez nią zwłok, sprawiły, że został zamknięty w 1837 roku. Od tego czasu Żydzi zaczęli grzebać ...
W 1812 roku w Legnicy mieszkało 8 Żydów, a w 1816 ich liczba wzrosła do 93. Pod koniec 1817 roku w mieście powstała samodzielna gmina żydowska. Dwa lata wcześniej, w 1815 roku, legniccy Żydzi założyli cmentarz, usytuowany na prawym brzegu Kaczawy, w rozwidleniu dzisiejszych ulic Kamiennej i Nadbrzeżnej. Niskie położenie, brak zabezpieczenia przed zalaniem wodą ze wzbierającej rzeki oraz częste wymywanie przez nią zwłok, sprawiły, że został zamknięty w 1837 roku. Od tego czasu Żydzi zaczęli grzebać zmarłych w kwaterze żydowskiej, będącej częścią dużej, wielowyznaniowej nekropolii miejskiej przy ulicy Wrocławskiej, czynnej od 1822 roku.

Za: Dom Wieczności. Cmentarz żydowski w Legnicy w fotografii Piotra Piluka, Muzeum Miedzi w Legnicy maj-pażdziernik 1999 r.

Fragment planu miasta z 1825 ukazujący położenie dawnego cmentarza ...