Klub piłkarski Breslauer SpVgg Komet 05

Breslauer SpVgg Komet 05
W 1905 został założony klub Breslauer SpVgg 05 Wrocław. W 1922 roku połączył się z klubem Komet Wrocław. Nowo powstały klub przyjął nazwę Breslauer SpVgg Komet 05 Wrocław i kontynuował historię SpVgg 05. W sezonie 1928/29 zdobył 2 miejsce w okręgu Mittelschlesien, co pozwoliło awansować do turnieju finałowego o mistrzostwo regionu. Ale już w rundzie wstępnej został pokonany przez SC Preußen Hindenburg (3:7), który potem zdobył mistrzostwo Südostdeutscher Fussball Verband ...
W 1905 został założony klub Breslauer SpVgg 05 Wrocław. W 1922 roku połączył się z klubem Komet Wrocław. Nowo powstały klub przyjął nazwę Breslauer SpVgg Komet 05 Wrocław i kontynuował historię SpVgg 05. W sezonie 1928/29 zdobył 2 miejsce w okręgu Mittelschlesien, co pozwoliło awansować do turnieju finałowego o mistrzostwo regionu. Ale już w rundzie wstępnej został pokonany przez SC Preußen Hindenburg (3:7), który potem zdobył mistrzostwo Südostdeutscher Fussball Verband (Południowo-wschodniego Niemieckiego Związku Piłkarskiego).

W 1945 klub został rozwiązany.

Herb i barwy dawnego klubu piłkarskiego Breslauer SpVgg Komet ...