Wnętrze schroniska

Schronisko Martinova bouda (CZ)

Martinsbaude

Martinova Bouda schronisko w czeskich Karkonoszach na wysokości 1288 m n.p.m. Położone jest na zboczu Wielkiego Szyszaka przy węźle szlaków turystycznych.
Schronisko należy do najstarszych w Karkonoszach. Jego poprzednik został założony w tym miejscu w roku 1642 i chronił uciekinierów wojennych podczas wojny trzydziestoletniej. Schronisko odnowił w roku 1785 Martin Erlebach, od którego zyskało swą nazwę. Po różnych przebudowach i modernizacjach do roku 1899 wyburzono inne budynki w tym miejscu. ...
Schronisko należy do najstarszych w Karkonoszach. Jego poprzednik został założony w tym miejscu w roku 1642 i chronił uciekinierów wojennych podczas wojny trzydziestoletniej. Schronisko odnowił w roku 1785 Martin Erlebach, od którego zyskało swą nazwę. Po różnych przebudowach i modernizacjach do roku 1899 wyburzono inne budynki w tym miejscu. Pod koniec XIX w. przy schronisku funkcjonował niewielki ogród botaniczny z roślinnością karkonoską. Schronisko jest (według niektórych źródeł) miejscem urodzin i lat dziecięcych Martiny Navratilovej.

Schronisko Martinsbaude, dzisiejsza Martinova bouda.
    Martinsbaude