Potok Choiniec

Potok Czerwień
Karpatka (726 m n.p.m.)
Husycka Górka (770 m n.p.m.)

Karkonoski Padół Śródgórski

Leiterwegsenke

Karkonoski Padół Śródgórski (niem. Leiterwegsenke) – region w północnej części Karkonoszy, w Sudetach Zachodnich.

Znajduje się w północnej części Karkonoszy pomiędzy Pogórzem Karkonoskim na północy a Śląskim Grzbietem na południu. Jest to wyraźne obniżenie, prawdopodobnie o założeniach tektonicznych. Jego obszar składa się z kopców i wzniesień pooddzielanych przełomowymi dolinami potoków. Granica północna jest niezbyt wyraźna, południowa zaznacza się dużo bardziej.

W dolinach znajdują się zabudowania niektórych miejscowości karkonoskich i podkarkonoskich: Szklarskiej Poręby, Michałowic, Jagniątkowa, Zachełmia, Podgórzyna, Przesieki, Borowic, Karpacza.

Cały obszar Padołu zbudowany jest z granitu karkonoskiego z podrzędnymi skałami żyłowymi – porfirami i lamprofiram.